On kulunut kaksi vuotta edellisestä vaelluksesta ja taas oli aika lähteä tallaamaan kairaa. Työpaikan vaihdon takia viime vuoden lomat oli kortilla joten suunniteltu vaellus jäi toteuttamatta mutta tehdään se nyt. Tällä kertaa on kavereitakin mukaan, niin ei tarvitse yksin tunturiin lähteä. Kaverit ovat jakamassa taakkaa niin voi jakaa painoa tasapuolisesti joten matkan teko on hieman kevyempää kuin yksin vaeltaessa. Varusteet ovat pääosin kunnossa. Savotan putkirinkan lainaan kaverille ja itse pakkaan tavarat anatomiseen reppumalliseen rinkkaan. Uudet vaelluskengät on hankittu ja sisään kävelty.
Erkin ja minun matka alkoi lentäen Helsingistä Ivaloon ja sieltä Itä-Suomesta mukaan lähtevän kaverin, Jarin autolla Kiilopäälle. Matkakassi jätetään kaverin autoon Kiilopäälle ja rinkka selässä painutaan maastoon.
Reitti
Täytyy olla reittisuunnitelma. Mutta kun se on suunnitelma ja suunnitelmiin voi tulla muutoksia niin katsotaan miten se toteutuu. Kaikki riippuu vaeltajien kunnosta, säästä ja jos matkalla karttaa lukiessa keksii jonkun loistavan paikan, missä ehdottomasti haluaa käydä, niin silloin reitti muuttuu. Matkakertomuksesta voi sitten lukea missä tuli käytyä. Mutta tässä nyt on sunniteltu reitti. Paluu päivä on laitettu torstaille mutta voi olla että tullaan Kiilopäälle vasta perjantaina. Tämä antaa hieman pelivaraa myös muutoksille suunnitelmaan.
Kiilopää – Suomunruoktu – Tuiskukuru – Luirojärvi – Sokosti – Muorravaarakanruoktu – Paratiisikuru – Sarvioja – Lankojärvi – Rautulampi - Kiilopää
La 30.8. Kiilopää – Suomunruoktu
Su 31.8. Suomunruoktu – Luirojärvi
Ma 1.9. Luirojärvi – Sokosti – Suppu-Kotavaara – Muorravaarakanruoktu
Ti 2.9. Muorravaarakanruoktu - Sarvioja
Ke 3.9. Sarvioja – Lankojärvi
To 4.9. Lankojärvi – Rautulampi – Kiilopää
Ja näin se sitten toteutui.
La 30.8. Kiilopää – Suomunruoktu
Kiilopäältä päästiin lähtemään suhteellisen myöhään ja matkalla pähkäiltiin ehditäänkö Suomunruoktulle ennen pimeän tuloa. Vaihtoehto olisi ollut jäädä telttaan Suomunlatvan laavulle. Melko hyvää tahtia käveltiin yhdellä pysähdyksellä Suomun latvan laavulle jonne tulimme jo illan alkaessa hämärtyä. Päätimme kuitenkin jatkaa matkaa Suomunruoktun autiotuvalle. Suomujoen ylityksessä oli himan haasteita kun ei juurikaan nähnyt mihin olisi jalkansa laittanut. Jari astui kerran harhaan ja kasteli toisen jalan kengän. Otsanlampun valossa sitten pystytimme teltan ja nuotiolla paistettiin mukaan tulleet makkarat. Erkki oli löytänyt autiotuvan puolelta vapaan paikan ja meni sinne yöksi. Jari ja minä painuimme telttaan yöksi.
Su 31.8. Suomunruoktu – Salonlammenlaavu – Tuiskukuru – Luirojärvi
Vaikka nukkuu mukavalla untuvatäytteisellä patjalla ja makuupussi on riittävän lämmin niin ensimmäinen yö maastossa on jotenkin levoton ja uni tulee pätkittäin. Aamu valkeni aurinkoisena. Makuupussit tuulettumaan ja teltta kasaan. Aamupalaksi keiteltiin puurot ja marjakeitot. Erkki keitti vielä nokipannukahvit. Kun rinkat oli pakattu lähdimme taivaltamaan kohti Tuiskukurua tavoitteena pitää lounastauko Salolammenlaavulla. Lyhyt poikkeama reittiin tuli kun kävimme katsastamassa Suomunruoktun museotuvan. Vähän ennen puoltapäivää saavuimme Salonlammen laavulle missä pidimme lounastauon. Vintilänojan vartta lähdimme kapuamaan Vintiläntunturin rinnettä menevää polkua pitkin kohti Tuiskukurua. Ilman oli aurinkoinen ja lämmin. Mieleen tuli kahden vuoden takainen yksinvaellus samoissa maisemissa. Jari alkoi valittamaan ensimmäisen kerran polvivaivoja kun laskeuduttiin tunturista Tuiskukuruun. Todettiin, että voidaan jäädä autiotuvalle yöksi jos tuntuu siltä että polvet eivät kestä jatkaa. Tuiskukurun autiotuvalla pidettiin kunnon tauko ja sen jälkeen mietittiin jatketaanko matkaa vai jäädäänkö tähän yöksi. Luirojärven sauna kuitenkin houkutti niin paljon, että päätettiin jatkaa Luirolle saakka. Ilma oli lämmin ja vaihdoin t-paitaan ja shortseihin. Suurin piirtein vastaavassa kelissä vaelsin myös parivuotta sitten joten kyllä ilmojen herra suosii. Luirolla autiotuvassa oli tilaa ja majoituimme ylälaverille. Nuotiolla tehtiin ruuat ja syötiin tukevat ateriat. Miesten saunavuorolla oli tilaa
Ma 1.9. Luirojärvi – Sokosti – Paratiisikuru –Pälkkimäojan laavu – Luirojärvi
Kun aamulla aukaisin silmäni, Jari ilmoitti, että halpahallin ilmatäytteinen patja oli irtisanonut työsopimuksen ja tyhjentynyt kesken makeimpien unien. Ilmeisesti liimasaumat olivat alkaneet vuotaa. Aamulla kun oltiin aamupala syöty vaihdettiin majapaikaksi Rajankämppä. Siirrettiin tavarat uuteen osoitteeseen ja tehtiin eväät päiväretkelle. Jari jäi eilen alkaneita jalkavaivoja parantelemaan ja minä lähdin Erkin kanssa Sokostille. Hieman oli pilvinen keli ja Sokostin huippu oli myös pilvien verhoama. Sokostin huiputuksen aikaan ei maisemat paljon hemmotelleet kun huippu oli edelleen pilvessä. Kuitenkin pilvet alkoivat rakoilemaan ja ilma kirkastumaan. Seuraava etappi olisi Lumikuru josta jatketaan edelleen Paratiisikuruun. Pilvet väistyivät ja huikaisevat maisemat avautui eteen. Lumipään rinteellä pidettiin evästauko ja luonnon ruoka-aitta antoi jälkiruuaksi mahtavan makuiset mustikat. Matka jatkui Ukselmapään rinnettä kohti Paratiisikurua. Aivan alas asti kuruun emme laskeutuneet ja lähdimme takaisin suunnistaen kohti Pälkimäojan latvaa. Ilman taukoja jatkoimme Pälkimäojan laavulle jossa oli pari vaeltajaa ruokatauolla ja lisää vaeltajia tuli paikalle alkaen etsi telttapaikkaa. Jatkoimme matkaa kohti Luirojärveä ja matkalla pysähdyimme hetkeksi Raappanankammille. Luirojärvelle kun tultiin oli Jari tehnyt kaminaan tulen. Oli ollut suhteellisen lämmin päivä ja tuvassa oli jo melkoisen kuuma. Harkitsin jo teltan pystyttämistä mutta hyvin lämpö illan mittaan tasaantui. Saunottiin ja istuttiin tuvassa tarinoiden. Suunniteltiin myös paluumatkan reittiä. Sinällään hyvä tilanne, koska meillä oli edelleen varapäivä käytettävänä mikäli paikat ei kestäisi suunnitellun reitin pituisia etappeja.
Ti 2.9. Luirojärvi – Paasjoki – Padakova – Kotaköngäs
Aamulla suhteellisen aikaisin herätys ja aamupalan teko. Jari oli edellisen päivän aikana paikannut patjansa mutta uusia reikiä liimasaumoihin oli tullut lisää ja patja tyhjeni edelleen. Yleensä itse vaellan kahden patjan kanssa. Toinen on solumuovinen jonka laitan ilmatäytteisen patjan alle suojaamaan patjaa mahdollisilta teräviltä kiviltä ja oksan pätkiltä. Valitettavasti tällä kertaa en ollut ottanut solumuovista mukaan koska mukana oli avaruuspeite teltan pohjalle. Jarin oli siis tultava toimeen tyhjentyvän patjan kanssa. Jarin polvikin oli jo paremmassa kunnossa. Siivottiin kämppä ja pakattiin tavarat ja niin oltiin valmiita lähtöön. Varauduin jo Luirojoen ylitykseen ja lähdin Rajankämpältä ilman vaellushousuja jalassa vain kalsarit ja Crocksit. Autiotuvan luona pariskunta vitsaili, että olenko huomannut lähteneeni reissuun ilman housuja. Harrilammen länsipuolella olevalla suolla piti hieman hakea polkua mutta hyvin päästiin kuivin jaloin yli. Kun päästiin Paasjoelle, todettiin että polvet ovat kestäneet hyvin ja voidaan jatkaa suunniteltuun päämäärään Kotakönkäälle. Padakovassa pidettiin tauko ja siitä jatkettiin perille Kotakönkäälle. Laavulla oli muitakin vaeltajia ruokalupuuhissa ja yksi teltta oli myös pystyssä laavun takana.
Sekin tuli testattua, että Fjällräven Abisko Lightweight 3 on kolmen hengen vaellusteltta vain hätätapauksessa. Harkitsin vakavasti siirtymistä yöpymään laavulle. Niin ahdasta oli.
Ke 3.9. Kotaköngäs – Lankojärvi, Lankojärvi – Porttikoski – Kalavankka – Lankojärvi
Aamu-uinti Suomujoessa, puuro juuri kerättyjen mustikoitten kanssa ja nokipannukahvit – siinä hyvä startti päivälle. Näytti taas tulevan aurinkoinen ja lämmin vaelluspäivä. Vaellusreitti kulki Suomujoen vartta pitkin. Ennen Lankojärvelle saapumista poikettiin Mäenteisen museosaarelle katsomaan puusta veistettyä ruuhta ja niliaittaa. Asetuimme taloksi ja valmistelimme lounaan. Koska aikaa oli lähdimme vielä ilta lenkille. Kävelimme Suomujoen länsipuolta Porttikoskelle jossa pidimme evästauon. Siltaa pitkin ylitimme joen ja palasimme takaisin Lankojärvelle joen itäpuolta. Matkalla katsastimme Porttikosken autiotuvan . Kalavankassa pysähdyimme jututtamaan yksin vaeltaa rouvaa joka oli pystyttänyt paikalle teltan. Matkalla Lankojärvelle ihmeteltiin sitä, että oltiin tavattu ainakin viisi yksin vaeltavaa naista reissun aikana. Itse olen tehnyt yksin vaelluksen ja siinä on omat hyvät puolensa. Mutta myös riskinsä. Hieman oli haasteita ennen kuin löydettiin kahluu paikka jotta päästää takaisin joen yli. Kun tulee pohjoisesta maasto on aika hankalaa ennen karttaan merkittyä joen ylityspaikkaa. Ylitystä varten olin ottanut oksan karahkan avuksi ja suurin piirtein keskellä jokea se napsahti poikki. Ilman uimareissua ylitin Suomujoen mutta kyllä vähän säikäytti. Hieman oltiin arvioitu väärin iltalenkkiin kuluva aika ja juuri ja juuri ehdittiin takaisin ennen pimeän tuloa. Iltaruokailu meni aika myöhäiseksi ja sen verran oli voimat menneet, ettei jaksanut enää lettukestejä järjestää. Seuraavalla kerralla sitten.
To 4.9. Lankojärvi – Rautulampi – Kiilopää
Viimeisen vaelluspäivän ensimmäinen etappi Rautulammelle meni rennosti parilla tauolla. Lounas syötiin päivätuvan takana rinteessä ja auringon mukavasti lämmittäessä ei olisi millään jaksanut nousta jatkamaan matkaa. Rautulammen itäpuolta suuntasimme kohti Kiilopäätä. Matkalla huiputimme vielä Niilanpään ja Kiilopään rinnettä laskeuduimme tunturikeskukseen. Juuri kun tulimme kansallispuiston portille oli samaan aikaan lähdössä matkaan Erävaelluksen SM-kisojen pareja.
Varusteet
Päällä:
- Takki Halti Softshell
- Housut Fjällräven Keb
- Vaelluskengät Hanwag Alaska GTX
- Paita
- Alushousut
- Aluspaita
- Liner-sukat Bridgedale Coolmax
- Vaellussukat Falke
- Lakki
- Hanskat
- Huivi Buff
- Aurinkolasit Rapala
- Kello Suunto Metron
- Puukko
- Monitoimityökalu Gerber
- Rinkka Fjällräven Kajka 85 + sadesuoja
Rinkassa
Yöpyminen:
Makuupussi ja -alusta painaa mutta kun nämä jaksaa kantaa niin yöt tulee nukuttua kunnolla ja matka taittuu seuraavana päivänä mukavammin. Makuupussin pakkaan sen oman melko pullean kuljetuspussin sijaan hieman pienempään kompressiopussiin tilan säästämiseksi.
- Makuupussi Haglöfs Goga Nordic Winter
- Makuualusta Exped Downmat9 DLX
- Retkityyny Halti
- Avaruushuopa Savotta
Varavaatteet:
Muutaman reissun tehneenä tietää jo mitä ei ainakaan kannata viedä mukanaan. Pieni pullo pesuainetta on helpompi kantaa kuin joka päivälle puhtaat alusvaatteet. Keinokuituiset, nopeasti kuivuvat voi pestä vaikka joka päivä. Pitkät alusasut toimivat myös yöpukuna. Tavarat pakataan veden pitävään pussiin. Taukotakki ja sandaalit mielellään erilleen, että on helposti saatavilla kun tarvitsee.
- Takki Sasta The Pole (jos tuulee ja sataa)
- Paita
- Alushousut lyhyt 2
- Aluspaita lyhyt 2
- Alushousut pitkä 1
- Aluspaita pitkä 1
- Liner-sukka Bridgedale Coolmax
- Vaellussukat Falke
- Fleesasu
- Käsineet
- Sandaalit Crocs
- Taukotakki Warmpeace (untuva)
Muut:
Hygienia
- Hammasharja ja -tahna
- Saippua
- Vessapaperia ja kosteuspyyhkeitä
- Retkipyyhe
Ruokailu
- Juomakuksa muovinen Savotta
- Ruokailuvälineet Light My Fire
- Juomapullo
Valokuvaus yms
Kameroitten osalta vielä mietitään mitä mukaan lähtee mutta viimeistää Kiilopään parkkipaikalla tiedetään.
- Kamera Nikon D7000
- Kamera Nikon Coolpix S9300 (GPS tiedot)
- Videokamera Canon Legria R308
- Kiikari Nikon Sporter EX 8x42
- Matkapuhelin Nokia Lumia 1020
- Monopod
- Varaparistot (GPS ja otsalamppu)
Leirissä
- Taskulamppu (telttalyhty)
- Otsalamppu Petzl Tikka+
- Wettex teltan kuivaamiseen
- Minigrip-pusseja
Yhteiset varusteet:
Majoitus
- Teltta Fjällräven Abisko Lightweight 3
Suunnistus
- Kartat: Kiilopää, Sokosti, (Koiliskaira varakarttana)
- Kompassi Suunto
- GPS Garmin etrex Legend HCx
Ruuanvalmistus ja ruokailu
- Trangia+kaasupoltin
- Trangia nuotiopannu letunpaistoon
- Kaasu Trangiaan
- Tulitikut minigirpissä trangian kahvipannussa
- Paistolasta
- Vispilä
- Karhunkieli
Ruoka on aina yksi keskustelun aiheista kun kertoo vaeltavansa. Monet olettavat, että koska teen kotona ruokaa tuoreista raaka-aineista ja en käytä eineksiä niin sama pätisi myös vaeltamiseen. Kun vaellan, ruuat ovat eineksiä ja kuumaa vettä vailla valmiita retkiruokia. Minulle retkellä olo, maisemat ja itse kulkeminen ja oleminen on pääasia. Olen ollut mukana reissuilla joissa on tehty lämpimiä voileipiä nuotiolla ja lioteltu kuivattua jauhelihaa ja siitä sitten tehty retki gurmeeta. Palaneet tai kylmäksi jääneet lämpimät voileivät ei mieltä ylennä. Ja voin kertoa, että kun jauhelihan ensin kuivattaa ja sitten vedessä turvotetaan, niin ei siinä maku ainakaan parane. Mutta jotkut viitsivät ja osaavat tehdä kuivatuista raaka-aineista todella hyvää ruokaa ja se on yksi retken ohjelmanumero ja hyvin tärkeä osa retkeä ja jopa sen tarkoitus.
Aamiainen
- Suomalainen hedelmämysli
- Lämminkuppi marjakeittoja
Lounas
- Lämminkuppi keittoja
Päivällinen
- Retkiruokia (Blåband, Reiter)
- Perunamuusijauhe Felix
- Lihapullat (säilyke)
- Stroganoff (säilyke)
Säilykkeet parille päivälle jaksaa kantaa ja on sen väärti. Ja sitten pitää muistaa, että säilykepurkit eivät jää maastoon tai edes käymälän kompostiin vaan tulevat rinkassa takaisin ja päätyy pienmetallin keräysastiaan perillä kotona. Sen minkä jaksaa kantaa maastoon mukanaan myös jaksaa kantaa takaisin.
Lisäksi
- Vaasan jälkiuunileipä
- Näkkileipä
- Voi
- Meetvursti
- Emmental
- Suola
- Kaakkoa, tee, kahvi
- Lettutaikina-ainekset
- Suklaata, lakritsaa
Korjausvälinepussi
- Vararemmejä
- Pyykkinarua ja pari pyykkipoikaa
- Ilmastointiteippiä
- Paikkaustarvikkeet (teltta, makuualusta)
- Varatulitikut ja raapaisupinta filmipurkissa
- Karhunlankaa ja parsinneula
- Rautalanka
- Nippusiteitä
EnsiapupakkausTatonka
- Sideharsoa
- Ideaaliside
- Sakset
- Laastaria
- Rakkolaastareita
- Särkylääkettä
- Kyypakkaus
- Haavanpuhdistusliinoja
- Lukulasit